Veszprém Megye önkéntese 2021-ben a KÖVES házaspár

Veszprém Megye önkéntese 2021-ben a KÖVES házaspár

A Veszprémi Érsekség Családpasztorációs Munkacsoportjához tartozó Köves házaspár nyerte el 2021-ben a Veszprém Megye önkéntese díjat. András már nincs közöttünk, így Ágota vette át a kettőjüknek ítélt díjat 2021. december 2-án.

 A díjat egy, a járványhelyzet miatt szerényre tervezett ünnepségen Varga Endre, a Veszprémi Civil Ház és a Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület vezetője adta át az Önkéntesség Világnapjához kapcsolódva. Elmondta, idén 8. alkalommal adták át a díjat, amit ifjúsági kategóriában Bóka Kristóf, felnőtt kategóriában posztumusz Köves András, és Glatz Ágota nyert el. Beszélt arról is, hogy az önkéntes munkát csak szívvel és szeretettel lehet végezni, az önkéntesek önmagukat ajándékozzák vállalt feladataik teljesítése közben.

 A Köves házaspárt a Reményforrás Egyesület jelölte a díjra, mely szorosan kötődik a Veszprémi Érsekség Családpasztorációjához. Az Egyesület 2004-ben alakult, alapvető feladatai közé a családok támogatása, a mentálisan sérültek megerősítése, családi kapcsolataik kiegyensúlyozottabbá tétele tartozik. Mindezek megvalósításában a Köves házaspár vezető szerepet játszott.

Az Egyesület megalakulása óta szervez különböző programokat: családi napokat, kirándulásokat, táborokat a különböző korosztályoknak, kapcsolata van a helyi civil szervezetekkel, önkormányzattal, egyházi szervezetekkel. Baba-Mama klubok, Vigasz csoportok, családközösségek munkáját segíti. Saját újságot, a Családunk magazint ad ki évente háromszor. Lelkiegészség-szolgálata révén segítséget nyújt a különböző élethelyzetekben elakadóknak. Jelentős önkéntes csoport van mögötte.

Ágota fiatal korától résztvevője az egyesületi életnek, már diákként is a különböző programok gyermekfelügyeletében segített. Mindezt házasságkötésük után is folytatták, immár közösen segítették a közösségi munkát mindig ott, ahol szükség volt a megerősítésre. Tették ezt gyermekeik megszületése után is. András hirtelen halála után a feleség, Ágota továbbra is vállalta az önkéntes munkát. Nehézségeit félretéve szolgálta tovább a közösséget.

Sok fiatal pár volt részese az általuk is vezetett házasságra való felkészítő kurzusoknak, a komoly témába mindig tudtak humort, játékot, különböző drámapedagógiai elemeket, sok-sok játékot, közvetlen hangú beszélgetést bevinni. Időről időre vállalták a kurzusokon a csoportvezetést, még kis gyermekeik mellett is. A családtáborokban felvállalták egy-egy korosztály foglalkoztatását, az alatt az idő alatt, amíg a szülők saját párkapcsolatuk, házasságuk megerősítésén dolgoztak. A családi napokon is mindig számíthattunk rájuk, akár a gyerekekkel való foglalkozásokon, akár bármilyen más munkában. Különösen fontos volt számukra a Házasság Hetében tartott Házasság ünnepe programunk nívós megszervezése. Alappillérei voltak ennek az eseménynek, a legutolsó kis részletre is odafigyeltek. Tavaly a pandémiás időszakban indítottuk el online családi adventi kalendáriumunkat, sokat dolgoztak azon, hogy a családok minden nap igényes elmélkedéseket olvashassanak, és ezekhez megfelelő feladatokat is találtak ki számukra. Ágota az idei kalendárium szervezőbizottságának oszlopos tagja. Tapasztalatait, tudását adja a kismamáknak a Baba-Mama Klub foglalkozásai során.

Köszönet a családjuknak, akik segítették őket a munkában! Köszönet minden önkéntesünknek, akik előreviszik az életet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük