Őszi randevú

Őszi randevú

A családpasztoráció mostanra hagyományossá vált programján, az Őszi randevún idén akár személyesen, akár online egy tartalmas és kellemes estét tölthettek az érdeklődők az Ókovács házaspárral.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Ft. Dr. Udvardy György veszprémi érsek is, aki felidézte az elmúlt időszak nehézségeit. Hány terv, ötlet született akár csak a családpasztorációnál, és hányszor kellett mindezeket felülírni, módosítani. Mégis a legfőbb üzenet, hogy soha nem adták fel, megtalálták a módját, hogyan érjék el a családokat. Négy területet hangsúlyozott, melyre az embernek szüksége van és melyek az egyházban is összetartoznak: imádság, cselekedet, ünnep és hitünk megvallása. Ma, itt az ünnep ideje van – zárta gondolatait.

Dr. Fodor János családreferens plébános arról beszélt, hogy sok a teher a házaspárokon, de ki kell mondani és sokszor felidézni: ajándék vagy számomra. Pont azok a nehézségek teszik széppé az életünket, melyeket együtt kell megoldanunk. János atya arra kérte a házaspárokat, tekintsenek vissza közös életükre, melyek voltak azok a dolgok, amelyek segítettek, hogy együtt lehessenek, együtt maradhassanak. Akár a randevú után, otthon nézzék meg, melyek azok a pontok az életükben, amelyek kiemelkednek, szépek voltak, amikor megértették, mennyire fontos számukra, aki mellett elköteleződtek egy életre.

A köszöntők után az est további részében az Ókovács házaspárral beszélgetett Gerstmár Ferenc megismerkedésükről, házasságukról, gyermeknevelésről, a család és a munka összeegyeztethetőségéről. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és felesége Dr. Máthé Zsuzsa, történész, újságíró őszintén és jóleső természetességgel vallottak különbözőségeikről, hétköznapi nehézségeikről. Elmondásuk szerint ők ugyanolyan szokványos nagycsalád, mint bármelyik másik négy gyermekkel. Ugyanolyan helyzeteket kell megoldaniuk, mint sokunknak: hogyan osszák be jól az idejüket, pl. ki viszi el a gyermeket fogszabályzásra. Szilveszternek saját bevallása szerint állandó a lelkiismeret-furdalása, folyamatosan úgy érzi, mindig máshol kellene lennie, mert ott van mulasztásban. Zsuzsa arról is mesélt, hogy a gyerekek mellett is igyekezett kapcsolatot tartani a külvilággal, reflektálni a világ dolgaira, ezért az írást akkor sem hagyta abba. Mindketten tudják, hogy most olyan életállapotban vannak, amikor még a gyerekeikkel, de már a szülőkkel is vannak feladataik a saját munkájuk mellett. Mindez rengeteg energiát igényel, ezért minden együtt töltött időt igyekeznek ajándéknak tekinteni, akár egy közös bevásárlást is.

A fentieken túl szó esett még az Operaház missziós küldetéséről; és a Szent István Intézetben zajló munkáról, melynek Zsuzsa az egyik alapítója, és fontos küldetésének tekinti az életvédelem szolgálatát. A házaspár fesztelenül, sok humorral vegyítve osztotta meg gondolatait, érzéseit minden témában. Nagy élmény volt hallgatni őket, megtapasztalni házastársi egységüket.

A beszélgetéshez Sipos Csaba, a veszprémi Csermák Antal Zeneiskola tanárának marimbán játszott muzsikája nyújtott kitűnő hátteret a programhoz. Zárásképp a Tátrai házaspár, József és Rita ünnepélyesen megnyitotta az immár hatodik alkalommal elinduló Rendhagyó Randevú házasságépítő online játéksorozatot, melyre ezúttal is a www.rendhagyorandevuk.hu honlapon lehet regisztrálni.

György Adrienn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük