Életvédelmi konferencia

Életvédelmi konferencia

13Te alkottad veséimet, te formáltál anyám méhében. 14Magasztallak téged, mert félelmes és csodálatos vagy; csodálatosak alkotásaid, és lelkem jól tudja ezt. 15Csontjaim nem voltak rejtve előtted, amikor titkon formálódtam, mintha a föld mélyén képződtem volna. (139. zsoltár versei)

Egy igazi verőfényes, szép októberi napon vehettünk rész öten a Veszprémi Egyházmegyéből az Élet Kultúrájáért című életvédő szakmai napon Vácon. A Piarista Kilátó Központ barátságos, modern konferenciatermében megrendezett eseményen Marton Zsolt püspök atya köszöntő szavait és megnyitó imádságát követően felvázolódott előttünk az életvédelem szó mögött meghúzódó nagyon sokrétű és sokszereplős munka. A nap folyamán csak egy szegmensre jutott sajnos idő, hogy ismertessék az Egyházmegyék részéről érkező küldöttek számára az a szakmai munka, melyet az Egyház tagjaiként aktív civil kezdeményezés folytat a társadalmunkat mélyen érintő abortusz kérdésében. Popovicsné Palojtay Márta Család és Élet Egyesület Kárpátalján élő vezetője adatokkal és kutatásokkal alátámasztott, életpéldákkal illusztrált előadása világított rá arra a nagy sebre, melyet társadalmunkon és közösségeink legkisebb egységén, a családon, és azon belül minden tagon ejt az abortusz. Schittl Eszter jól összeszedett rövid ötletbemutatón keresztül villantotta fel az Egyház életvédő arcát, mind a prevenció, mind a poszttraumás szindrómák irgalmas kezelése terén. Már nemcsak a hagyományos módszerek, mint plakát, szórólapok és kiadványok, de applikációk és más modern eszközök is segítik a munkát. Több anyag elérhető, letölthető a http://www.csaladegyhaz.hu oldalról.

Ha esetleg valaki a prevenció terén érzett volna hiányt, annak Keresztes Ilona (Fiatalok az Élet Szolgálatában egyesület vezetője), Schaffler Ágnes és Meuwissen Lídia Lelle előadása adhatta meg a választ arra, hogy milyen sokszínűen lehet már akár az ifjúság figyelmét is ráirányítani arra, hogy az élet a megfoganás pillanatától a természetes halál bekövetkeztéig, minden Isten alkotta teremtményt megillet. A konkrét helyzetről, pasztorális segítségről nagyon gyakorlatias beszélgetést hallgathattunk Frivaldszky Edit az Együtt az életért Egyesület vezetője és Roska Péter atya részvételével.

Az ízléses és ízletes szendvicsebéd után megrázó tanúságtételt hallgathattunk Olaj Anett a Ráchel szőlőskertje szolgálat vezetőjétől és szakmai beszélgetést hallgathattunk: Négyszemközt a kismamával, a Posztabortusz-szindróma és Mi a kiút, mit mondjon a pap témákban. Alkalom volt megismerni a lelki adoptálás és imádság gyógyító és életmentő erejét. Mind az előadók, mind pedig püspök atya felhívta a figyelmet arra, hogy az élet védelme mindannyiunk aktív, tevőleges feladata, mely tevékenységet kibontakoztathatjuk az imaszolgálat, más háttérszolgálatok, vagy akár hasonló előadások megszervezése és megtartása terén.

Végül álljon itt egy idézet az ima fontosságáról, melyet konferencián bemutatott diák egyikén olvashattunk:

„Az ima az alapja mindannak, amit az emberi élet védelmében teszünk. Erőfeszítéseink – legyenek azok oktatási, lelkipásztori vagy törvényhozási természetűek – kevésbé lesznek eredményesek, ha nem változtatunk mi magunk szívünkön, és ha mi magunk nem győzzük le saját lelki vakságunkat. Csak az imádsággal – az eget megrohanó imádsággal az igazságosságért és az irgalomért, a szívünket és lelkünket megtisztító imádsággal – fogja felváltani a minket ma körülvevő halál kultúráját az élet kultúrája.”

Léner-Pintér Sára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük