Őszi randevú

Őszi randevú

Immáron nem csak az év elején, de így ősszel is szerettünk volna egy meghitt alkalmat adni a házaspároknak.

FOTÓALBUM MEGTEKINTÉSE ITT!

Őszi randevú – zenés irodalmi est a Főegyházmegye házaspárjai számára

Rossz voltam, s te azt mondtad jó vagyok

Csúf, de te gyönyörűnek találtál

Végig hallgattad mindig, amit mondtam

Halandóból így lettem halhatatlan”

Pilinszky János Átváltozás című versének soraival hívta a Veszprémi Érsekség Családpasztorációs Irodája a Főegyházmegye területén élő házaspárokat Őszi randevú című rendezvényére 2019. november 17-én, vasárnap este a veszprémi Völgyikút Házba.

Az esten a szervezők lehetőséget teremtettek a házastársaknak a mindennapi mókuskerékből való kiszakadásra, az egymás felé fordulásra és alkalmat adtak a hasonló értékrendű házaspárokkal való találkozásra, beszélgetésre.

Dr. Fodor János referens atya köszöntőjét egy zenés irodalmi műsor követte Introitus címmel, melyben John Dowland lantdalai és Pilinszy János versei csendültek fel Suda Magdolna ének-, Nagy Csaba lantművész és Kovács Előd versmondó tolmácsolásában.

A műsort követően dr. Udvardy György érsek úr szólt a megjelentekhez. Örömét fejezte ki, hogy az iroda munkatársaival való bemutatkozó beszélgetést mintegy folytatva most a házaspárokkal is lehetősége van találkozni. Hiszen – ahogy érsek úr fogalmazott – az Egyházban, Isten természetes közegében éppen a család tud az a közeg lenni, ahol a szentháromságos közösség jelenvalóvá tud válni, ahol az adás-elfogadás, az osztozás, a befogadás és az önátadás természetes gesztusa valósul meg, mind a házastársak között, mind pedig a gyerekek felé. Ez egyértelműnek tűnik, mégis éppen ezt a természetes módot és megjelenést szükséges prófétai módon képviselni.

Látjuk, hogy akár a fölkészültség hiánya, akár komoly ideológiai megfontolások, a kultúra töredezettsége okán nagyon sok ember számára semmit sem jelent az, hogy mi a természet rendje. A család pedig éppen ezt a természetből fakadó erőt képviseli: van elgondolása az emberről, a férfi-nő kapcsolatáról, a méltóságról, és arról, hogy az isteni gesztus, amely Jézusban az Atya felé irányul, az az emberi közösségben is elemi erővel jelenik meg – mondta dr. Udvardy György.

Három prófétai feladatra mutatott rá a házaspárok számára: elsőként megőrizni ezt az Istentől kapott természetes ajándékot, amely a férfi-nő kapcsolatában van. A második feladat az életnek az elfogadása. A harmadik, hogy nem csak a vegytiszta, küzdelemtől szenvedéstől mentes kapcsolatot gondoljuk jó kapcsolatnak. Tudjuk, hogy a szeretetben, az adás-elfogadásban benne van a kereszt. Amikor nem látjuk az értelmét és nem tudjuk mikor lesz vége, mégis, ezzel együtt is hordozzuk, és hisszük, hogy ebből élet fakad. Amikor semmi más eszközünk nincs, mint a hűség a kereszthez, hűség a döntéshez, melyet vállaltunk. Sok nehézségre nincs megoldás emberi logikával, csak a kereszt lesz a megoldás, sőt egy idő után ez a tapasztalat átformálódik és éltető erővé lesz. Szükség van a példa erejére, melyben nekünk, házaspároknak prófétai feladatunk van, amelyet állhatatosan, tudatosan kell megélnünk – zárta gondolatait György érsek.

A folytatásban a Tátrai házaspár útjára indították az idei, immár 4. Rendhagyó Randevúk internetes házastársi kapcsolatépítő játékot, amelyben a házaspárok öt különböző feladaton keresztül erősödhetnek egymás iránti elköteleződésükben. A játék a https://rendhagyorandevuk.hu/ oldalon történő regisztrációt követően 2020. február 3-ig tart, és a résztvevők között a szponzorok jóvoltából értékes ajándékokat sorsolnak ki.

A beharangozó után a házigazdák, Gerstmár Feri és Bea egy kvízjátékra hívták a jelenlévő házaspárokat, akik egy-egy lapot kaptak, melyen négy kérdéskörben 5-5 kérdésre kellett válaszolniuk a társukkal kapcsolatosan (például: Ki volt a kedvenc tanára?, Mikor volt az első randevútok?…).

A játék utáni szabad percekben kellemes háttérzene kíséretében lehetőség nyílt a válaszok összevetésére és a többi házaspárral való baráti beszélgetésre is.

HSZA

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük