NEK Családinap

NEK Családinap

A FOTÓALBUM IDE KATTINTVA NYITHATÓ MEG!!


A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik fontos helyszíne volt a Margitsziget, ahova szeptember 11-én, szombaton kifejezetten a családokat várták színes programkínálattal. A Veszprémi Érsekség Családpasztorációs Irodája közös zarándoklatot hirdetett, melyre több lelkes család fogadta el a meghívást és indult útnak szombat kora reggel Budapestre a számukra lefoglalt vasúti kocsiban.

Az összetartozásunkat az Érsekség által biztosított egyen kalapok is erősítették, lelki útravalóul pedig közös imák, rövid elmélkedések és főleg sok-sok ének szolgáltak. A Margitszigetre megérkezve már egyénileg vetették bele magukat a családok a forgatagba, ki-ki a saját érdeklődése szerint. Két nagyobb helyszín közül választhattunk, az egyiken főleg gyerekműsorok zajlottak, a másik színpadon inkább felnőtteknek szóló beszélgetések. A Családi nap szervezői nagyon figyeltek arra, hogy kicsik és nagyok igényes, hiteles, keresztény hitüket nyíltan megvalló fellépőkkel találkozzanak és élvezhessék előadásukat. Így többek között Szalóki Ági és a Kaláka a legkisebbeket, Berecz András mesemondó inkább nagyobbakat, míg Lackfi János, a Misztrál és a Magidom zenekar pedig főként a felnőtteket szólította meg. Mindenki találhatott kedvére valót, hisz a számtalan sátornál megismerkedhettünk különböző szerzetesrendekkel, lelkiségi mozgalmakkal, családközösségekkel, akik rendkívül változatos elfoglaltságokat kínáltak a gyerekeknek, míg a szülők találkozhattak a közösségek képviselőivel.

S bár rengeteg ember látogatott ki aznap a Margitszigetre, mégsem volt nehéz lépten-nyomon ismerősbe botlani, részben a már említett egyen kalapok segítettek ebben, részben pedig, hogy a Veszprémi Egyházmegye családjai jelentős számban képviseltették magukat a rendezvényen. Így az sem meglepő, hogy gyermekeink még Udvardy György érsek atyával is fotózkodtak, illetve örvendezve számoltak be arról, ha más ismerős atyákba, szerzetesekbe vagy nővérekbe „botlottak”, mint például Brigitta és Zsuzsa CJ nővérek, Kiss Didák OFM testvér vagy épp Megyesi Ferenc atya. Nekünk, szülők számára különösen is nagy öröm volt látni, hogy gyermekeink milyen otthonosan mozognak a keresztény közegben, milyen lelkesen vetik bele magukat a nekik szánt elfoglaltságokba, programokba.

Miután a margitszigeti programok véget értek, csatlakoztunk a meghirdetett, Székely János püspök atya által vezetett közös átvonuláshoz a szigetről a Kossuth térre, ahol egy nagyon szép szentmisével folytatódott az Eucharisztia ünneplése. Majd ennek a napnak a fénypontjaként a téren összegyűlt hívek hatalmas sokasága békésen, türelmesen és rendezetten elindult a fáklyás menetben, hogy énekelve-elmélkedve, csendesen beszélgetve végül a Hősök terére – illetve annak valamelyest a közelébe – megérkezzen és részesüljön Erdő Péter bíboros áldásában. Miért csak a közelébe? A válasz egyszerű és felemelő: mert annyian voltunk, hogy mire az atyák és közvetlen kísérőik már a téren felállított hatalmas oltárhoz értek, a zarándokok még több kilométer hosszan álltak az Andrássy úton és a kivetítőkről követték a zárást. Lélekemelő, szavakkal szinte le sem írható volt az az élmény, melyet ez a körmenet nyújtott a mindig ugyanabban a pillanatban magasba emelt fáklyákkal és a közben minden hívő szájából felhangzó dallammal: Krisztus kenyér s bor színében Úr s király a föld felett, forrassz eggyé békességben minden népet s nemzetet!

György Adrienn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük