Házasság ünnepe (összefoglaló)

Házasság ünnepe (összefoglaló)

A Veszprémi Érsekség Családpasztorációs Irodája 2021-ben is megrendezte a Házasság hetét záró rendezvényét, a Házasság ünnepét. Idén a járványügyi helyzetre való tekintettel online formában vehettek részt a programon az érdeklődők.

A rendezvény házigazdája az utóbbi éveknek megfelelően a Köves házaspár, András és Ágota voltak. Felhívták a figyelmet a Katolikus Karitász adományvonalára, hogy tevőlegesen is hozzájárulhassanak a nézők a bajban lévő házaspárok, családok megsegítéséhez, támogatásához.

Bevezető gondolataik után Dr. Udvardy György érsek úr vette át a szót tőlük, gondolataiból idézünk az alábbiakban.

Az életet ünnepeljük, azt az életet, amit az Istentől kaptunk, s ami a családban mutatkozik meg legteljesebben, s ennek az alapja a házasság szövetsége, szentsége. Az idei esztendő mottója a Házasság hetében: Ezerszer is igen! Ez a gondolat a lényeget nagyon mélyen fejezi ki, hiszen ezen a héten nem mást ünnepeltünk, mint az isteni teremtő szót, ami elhangzik és létrehozza azt, amit jelent.

Ennek az isteni, egyszer kimondott igennek a megismétlődése az emberek ajkán elhangzó igen, ami egyszeri, végérvényes és visszavonhatatlan, s éppen ezért Isten teremtő erejét hordozza, mind az örömben, sikerekben mind a bánatban, kereszthordozásban.

Teremti a házasságot és vele a hűséget is napról napra. Ezerszer is igent mond az emberre a napi örömei és küzdelmei közepette. A család Istentől alkotott közösség.

Nem szabad figyelmen kívül hagynunk napjaink nehézségeit, amik a családokat, házaspárokat érintik. Új kulturális, morális ideológiák születnek, melyek teljesen más, valótlan megvilágításban próbálják szemléltetni a családot, a házasság szentségét, férfi és a nő kapcsolatát, szülő és a gyermek kapcsolatát, mondván: „bármit, bármikor megtehetsz”. De mi tudjuk, hogy ez nem így van.

Ünneplünk, még ha nem is a hagyományos módon, de mégis egy közösségben, a Szentlélek erejében. Ünnepeljük az életet, az örömöt, az áldozatvállalás tanulságát

Zárásképp reményét fejezte ki, hogy ennek a hétnek a találkozásai, rendezvényei, az erőfeszítések, ötletek, amelyek segítették a családokat, házaspárokat gyümölcsözőek lesznek. S nem lehet más ez a gyümölcs, mint a remény. „A mottó így hangzik: Ezerszer is igen! Mi bízunk abban is, hogy Isten kimondja ezeregyedszer is az emberre: igen. Ugyanezt várja tőlünk is!”

A program Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár úrnak a Házasság ünnepére küldött üzenetével folytatódott. Feleségével idén lesznek 33 éves házasok. 4 gyermeket neveltek fel, sok szépségben, örömben, de fájdalmakban is.

Ha a családban megélt szeretet és odafigyelés megmarad, annak mindig is hatalmas ereje, üzenete lesz a világban. A fiatalság feladata pedig azoknak az értékeknek megőrzése, továbbadása, melyeket a családból kapnak; valamint, hogy felismerjék és távol tartsák azt a hihetetlen mennyiségű családromboló és téves ideológiát, melyekkel naponta bombázzák őket.

A Házasság hetében a Családpasztorációs Iroda minden nap rövid videóbejátszásaik kerültek fel a világhálóra Üzenetek a házasságról címmel. A Házasság ünnepére készült egy összeállítás is belőlük. Akik elmondták gondolataikat: Veszprém város polgármestere Porga Gyula és felesége Héthelyi Réka, Tiszttartó Dávid és felesége Tiszttartó Dávidné Gabi, A Padányi Katolikus Iskola 7. osztályos tanulói, név szerint Horváth Dóra, Sinka Dorottya, Szabó Kincső és Tiszttartó Márton, Glatz Zoltán és felesége Glatz Zoltánné Ili, Csernai Gáborné Éva, Vangelista Laura és udvarlója Kovács Bence, és végül, de nem utolsó sorban Dr. Czaun Péter és Czaunné Kőrösi Edina.

A napi bejelentkezéseket Dr. Fodor János családreferens atya szavai zárták. Köszönetét fejezte ki a tanúságtevőknek és a programot szervezőknek. Elmondta, a videók különbözőek voltak, és minden kapcsolat más és más, de jó tudni, hogy számosan vannak azok, akik igent tudtak mondani, mert a házasság kincs, hatalmas ajándék.

Az est egy irodalmi résszel folytatódott, melyben Trill Zsolt, és felesége Szűcs Nelli, mindketten Jászai Mari-díjas, Kiváló és Érdemes Művészek szerepeltek.

Műsorukban elhangzott Somlyó György verse: Mese arról, ki hogyan szeret, Karinthytól egy szerelmes üzletember levele, Örkény István írása Nászutasok a légypapíron címmel, többek között idéztek Tóth Bálint és Weöres Sándor műveiből is. A tanulságos és humoros versek irodalmi szemezgetése után következett Búzás-Jáger Anikó és Búzás Csaba vérpezsdítő zenés műsora. A Veszprémben élő házaspár 22 éve játszik latin-amerikai és spanyol zenéket a Gyöngyhalász Latin Zenekarral.

A műsor végéhez közeledve Tátrai József és Rita szóltak a nézőkhöz. Immár ötödik éve szervezik a Rendhagyó randevúk internetes játéksorozatot házaspároknak. Beszéltek eddigi tapasztalataikról, az idei év kihívásairól, a házaspárok lelkes hozzáállásáról, illetve reményüket fejezték ki a folytatásról.

A Köves házaspár elköszönőjében még megemlékezett az idén kerek évfordulót ünneplő házaspárokról is.

Búcsúzóul egy csodálatos kisfilmet tekinthettünk meg, melynek címe Pillanatok a szerelemből; a filmet Pintér Stefánia készítette. Csodálatosan mutatja be a szeretetet, amely korokat ölel át, változatlanul megmarad gyermekkorunktól kezdve egészen az utolsó éveinkig.

Sütő György


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérem, adja meg a helyes számot! *